פיקוח בנייה
תהליך פיקוח הבניה הינו תהליך מורכב ביותר אשר דורש אחריות רבה וראייה כוללת ומרחבית של מפקח הבניה בפרויקט אשר עומד מולו – בין אם מדובר בפיקוח בניה פרטית או פיקוח בניה של מוסדות או מסחריים.
על מנת לצלוח תהליך פיקוח בניה יש צורך בניסיון וביכולות רבות ומגוונות, הבאות לידי ביטוי בתהליך הבא:
- תכנון מדויק ונכון – יתבצע לפני תחילת הבניה ובכך יתווה דרך נכונה ובטוחה לבניית פרוייקט מיטבי, בטוח וכזה אשר עונה ואף מתעלה על הציפיות.
- פיקוח בניה ופתרון לבעיות הצצות בשטח – יתבצע תוך כדי הבנייה, ומטרתו לתת מענה שוטף לכל אתגר ומכשול העולה בשטח, תוך כדי התבוננות ושימת לב לתהליך הבניה.
- שירות אחרי קבלת מפתח – מתרחש כמובן לאחר הבנייה ומטרתו לבדוק שהכל נעשה ומתנהל כפי שהיה אמור בתוכנית הראשונית.
ההמלצה האופטימלית לכל אדם אשר בונה בית / מוסד / עסק הוא להיוועץ ולהיעזר במפקח בניה צמוד אשר יהיה הגורם האחראי והמכוון את כל תהליך הבנייה ומה שנלווה אליו.
חשוב להכיר כי במקרים רבים נעשות טעויות קריטיות של הסתבכות בבנייה. כל אותם הסיבוכים עשויים להיגרם מחוסר הבנה וכמו כן מהכנה לקויה של התהליך של אותם אנשים אשר "חסכו" את תהליך הפיקוח החשוב.
תפקידיו של מפקח הבניה
- הכנת הלקוח לקראת התהליך המורכב של בניית הפרוייקט בצורה הברורה והשקופה ביותר, הן על התהליך, שלביו וההתרחשויות הצפויות לקרות תוך כדי הבניה.
- ניהול הפרויקט משלב בחירת אנשי המקצוע (מהנדסים, מתכננים, קבלן שלד, חשמל וכו'), דרך הכנת תוכנית תקציבית לפרויקט, ועד הכנת הסכמים המגנים על זכויות הלקוח מול קבלני המשנה.
- לוחות זמנים וביקורות – על המפקח לבצע בדיקת בקרת איכות העבודה של אותם קבלני משנה העובדים על הפרויקט, וכמו כן לראות כי הינם עומדים בלוחות הזמנים לפי תוכנית הבניה.
- ניווט הכוחות הפועלים תוך שמירה על איזון בזמן עבודות הבניה והבנה של הכוחות הפועלים
לסיכום נאמר שפיקוח בניה הוא תהליך קריטי וחשוב לטובת קבלת פרויקט מצוין, בטוח ותקני. תהליך פיקוח הבניה מאפשר ליושביו העתידיים או לבעליו שקט נפשי ותחושת ביטחון בזמן הבניה ולאחריה.